Biztonságban a csúszós utakon

  • február 28, 2023

A tél számos kihívást tartogat az úton lévőknek és igen kockázatos helyzeteket szülhet. A csökkent látási viszonyok, a köd, az eső mellett még a rossz útviszonyokkal is meg kell küzdeni, csúszós, jeges felületek nehezítik a közlekedést. A tél tehát a legtöbb esetben nem a vezetés élményéről szól, sokkal inkább a kompromisszumokról.

olvass tovább

Melyik a legjobb nyestriasztó autóba?

  • január 25, 2023

Bár a nyestek első pillantásra ártalmatlan tűnhetnek, ha az autónkba fészkelik magukat, hamar rájöhetünk, hogy nem kezes házi kedvencekkel van dolgunk. A ragadozók rendjébe és menyétfélék családjába tartozó állatok ugyanis természetüknél fogva mindent megrágnak, ami náluk kisebb, legyen szó például a kábelekről vagy a motorháztető szigeteléséről. Jelentős anyagi kárt okozhatnak négykerekűnkben és balesetveszélyt idézhetnek elő. Cikkünkben most megnézzük, hogy mit érdemes tudni a nyestekről, mikor lehetnek veszélyesek, és milyen hatékony nyestriasztó megoldások léteznek.

olvass tovább

Adblue adalék: minden, amit tudnod kell róla

  • január 17, 2023

2014-ben bevezették az EURO 6 környezetvédelmi normát, amely szigorú határt szab a dízelüzemű személygépjárművek károsanyag kibocsátásának. Az előírt károsanyag mennyiség pedig csak AdBlue adalék segítségével érhető el. Na de mi is az az AdBlue, hogyan működik és mennyi kell belőle? A cikkből mindezt megtudhatod, de szó lesz a tárolásról, szavatossági időről és a 2021-es AdBlue hiányról is.

olvass tovább

Mi az az ESP és hogyan óvhat meg a balesetektől?

  • január 11, 2023

Ha tapasztalatlan vezetőként egy kisgyerek kiugrik elénk az útra, vagy esőben egy megtermett szarvas száguld át előttünk, akkor csak az égi gondviselésben bízhatunk, hogy elkerüljünk egy komoly balesetet. Ilyenkor ugyanis reflexből rántjuk el a kormányt, ami bizonyos helyzetekben akár végzetes is lehet. Az ESP azonban igazi őrangyalként figyeli minden kormány-mozdulatunkat, és ha szükséges közbeavatkozik. Cikkünkben most megnézzük, hogy mit is takar pontosan az ESP, miért jó, ha be van építve a kocsiba, és hogyan működik. Jöjjenek a részletek!

olvass tovább

Traffipax tűréshatár: megúszható a büntetés, ha gyorsabban hajtunk?

  • december 16, 2022

Rengeteg autós esik bele abba a hibába, hogy tévesen azt hiszi, hogy a megengedett sebességhatár kismértékű átlépése esetén a rendőr nem büntet. De mit mond erről a KRESZ? Valóban létezik egy bizonyos traffipax tűréshatár, amikor megúszhatjuk a többtízezres csekket és a büntetőpontokat? Írásunkban most annak járunk utána, hogy milyen szabályok vonatkoznak a sebesség túllépésre és mire számíthatunk, ha villan a vaku?

olvass tovább

Ne az utolsó pillanatban végezze el az autógumi-cserét!

  • december 15, 2022

A téli utak kihívásokat és extrém helyzeteket jelenhetnek, ezért elengedhetetlen, hogy járművét a megfelelő autógumikkal szerelje fel a biztonság és jó vezetési élmény érdekében. Havas és jeges útszakaszokon a téli gumi ad egyedül megfelelő stabilitást autónknak, főleg ha hegyi utakon közlekedünk vagy ilyen területen élünk Magyarországon.

olvass tovább

Látni és látszani – biztonságban a téli utakon

  • december 14, 2022

A tél a legtöbb esetben nem a vezetési élmények maximalizálásáról szól, inkább a kihívásokról. De a jármű megfelelő téli felkészítése segít, hogy ezen kihívásoknak is meg tudjunk felelni. A legtöbben ilyenkor arra fókuszálnak, hogy a megfelelő gumiabroncs legyen az autón, de emellett számos más dolgot is tehetünk az autó téli felkészítése során. Így fontos például a fagyálló folyadék szintjének ellenőrzése és a nyári ablakmosó folyadék cseréje. A téli ablakmosó folyadék feltöltése mellett nem árt ellenőrizni az ablaktörlő lapátokat sem. Ha ugyanis ezek már nem látják el feladatukat, nem látunk ki jól a szélvédőn, ezáltal pedig nő a balesetek kialakulásának kockázata.

olvass tovább